Teknisk guide til power banks

De fleste af os ejer efterhånden en power bank, som i dag er en uundværlig gadget, hvis man vil undgå at ens mobile enheder løber tør for strøm i tide og utide. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan en power bank virker og hvordan den er skruet sammen rent teknisk. Der vil samtidig være en forklaring af de tekniske termer, såsom mAh, Lithium Ion, som bruges i forbindelse med power banks.

Hvad er en power bank? 

teknisk guide til powerbanks

Power banks består af et genopladeligt batteri i en special-indpakning med et indbygget kredsløb til at styre strømmen. Power banks gør det muligt at gemme elektrisk energi (sætte i banken) for på et senere tidspunkt at bruge energien til at genoplade mobile elektroniske enheder, såsom smartphones og tablets (hæve i banken). Power banks bliver stadigt mere populære, fordi batterilevetiden i vores mobile enheder er blevet overhalet af den tid, vi bruger på dem hver dag. 

Power banks er udstyret med et eller flere USB-stik og kan oplade stort set alle mobile enheder, som kan oplades via USB. 

Hvordan oplades en power bank? 

teknisk guide til powerbanks

En power bank er tyipsk udstyret med en indgang til modtagelse af strøm. Det er hurtigst at oplade power banken via stikkontakten, men den kan også oplades via et USB-stik fra computeren. Power banks bruger enten Mini-, Micro- eller USB-C stik til opladning. 

Det tager typisk samme den tid at oplade en powerbank, som en smartphone. Fx tager det ca én time at oplade en power bank på 1500 mAh. Hvis du har en powerbank på 6000 mAh vil en fuld opladning altså tage fire timer.

teknisk guide til powerbanks

De fleste power banks er udstyret med en indikator for at vise batteriniveauet. Enten i form af  LED-lys eller tal der angiver niveauet i %. Der er også indbygget en sikring, som forhindrer overophedning. Det forlænger power bankes levetid, hvis du fjerner den fra stikkontakten eller pc'ens USB-stik efter fuld opladning. Vær opmærksom på at rumtemperatur og power flow kan på påvirke opladningstiden. 

Hvad er levetiden på en power bank?

Dette spørgsmål kan besvares på to måder:

 1. Antallet af opladninger/afladninger, som power banken kan gennemføre i sin levetid: En power bank i god kvalitet, kan klare minimum 1000 op- og afladninger. Da man normalt ikke bruger sin powerbank hver dag, beregner LogoPowerBank den gennemsnitlige levetid til ca. fire år.
 2. Hvor længe kan en power bank holde strøm: Dette afhænger af kvaliteten af de komponenter, power banken er sammensat af, herunder controller, kredsløb og battericeller. En power bank i god kvalitet skal kunne holde strøm i 4-6 måneder med et maximalt strømtab på 10 %. En power bank vil gradvist miste evnen til at holde batteri. Hvor hurtigt er til dels påvirket af, hvordan den bliver opbevaret. Hvis den fx ligger i en bil, hvor der konstant er store foreskelle i temperatur og fugtighed, vil den relativt hurtigt miste evnen til at holde batteri.

Teknisk  ordliste

Hvad er Lithium-Ion (Li-Ion)?

Batteriet i langt de fleste power banks, der bliver solgt i dag, er fremstillet at Lithium Ion, som er en af de nyeste produktudviklinger inden for miljørigtige genopladelige batterier. Årsagen er, at Lithium-Ion præsterer den højeste energitæthed af de genopladelige batterityper og derfor ideel til at levere strøm til bærbare enheder, hvor kombinationen af lav vægt og lang driftstid er det afgørende.

En anden fordel er, at Lithium-Ion batterier ikke kræver lige så meget vedligeholdelse. Lithium-Ion har ikke, som andre genopladelige batterityper, brug for periodiske op-og afladninger med henblik på at forlænge batterilevetiden. Og afladningen er tilmed kun omkring halvdelen i forhold til et traditionelt NiCd batteri. En Power Bank med et indbygget Lithium-Ion batteri har et indbygget kredsløb, som beskytter den mod for høj strømtilførsel og spænding, så power banken ikke ødelægges ved opladning. 


Det betyder, at en power bank med et Lithium-Ion batteri kan oplades mere end 1000 gange, afhængigt af hvordan power banken benyttes og vedligeholdes.

  Hvad er mAh? 

  Nå du køber en power bank vil batteriets kapacitet altid være angivet i mAh (milli-Ampere-timer) mAh, som er lig med power bankens drifttid. Med andre ord er mAh et udtryk for, hvor mange gange, du kan oplade dine enheder. Jo højere mAh, jo længere tid går der før power banken skal oplades igen. 

  Hvis din smartphone fx har en batterikapacitet på 2000 mAh, og du køber en power bank med 10.000 mAh, så skulle du i princippet kunne oplade din smartphone fem gange. Dog er er der et tab på ca. 10-25% på grund af den modstand der opstår ved overførsel af strøm fra power bank til den mobile enhed, der skal oplades. Så i realiten har du adgang til ca. 80-90% eller 8-9.000 mAh af power bankens samlede kapacitet.


    

   Hvad er PB Effektivitet?

   Når strømmen overføres fra power banken, vil der altid være et tab at energi på grund af modstand. En power bank er derfor aldrig i stand til at overføre 100% af sin faktiske kapacitet. Hvor meget energi power banken taber ved overførsel afhænger især af kvaliteten af batteriets celletype, komponenter og det miljø power banken anvendes i. De power banks, som LogoPowerBank sælger, har en energieffektivtet på helt op til 80-90%. Dvs de kun mister 10-20% af deres samlede kapacitet ved opladninger af mobile enheder. 

     Hvad er batteri depletion

     Batteri depletion dækker over tilstanden på batteriet i den enhed du ønsker at oplade. Power banken fungerer mest energieffektivt, hvis den skal oplade batterier, som har et batteriniveau på mellem 20-90%. Hvis niveauet kommer over eller under denne procentsats, skal powerbanken arbejde ekstra hårdt (og dermed øget energitab) for at oplade den ønskede enhed. 

      Hvilken power bank har du brug for?

      Nu skulle du gerne vil vide mere om de forskelige power bank der findes på markedet og hvilke, der kan opfylde dine specifikke behov, kan du læse mere i denne artikel: Købsguide til powerbanks

      Du kan læse mere om vores powerbanks her:

      http://logopowerbank.dk/collections/powerbanks-til-private-og-mindre-ordrer

      Hvis du har yderligere spørgsmål til vores powerbanks er du meget velkommen til at kontakte os på 70200106 / info@logopowerbank.dk      Skriv en kommentar