Hvordan virker en powerbank?

Hvordan virker en powerbank

Otte ting, du skal vide om powerbanks

Vores brug af mobile enheder såsom smartphones og tablets er blevet en afgørende del af vores hverdag. Desværre er batterikapaciteten i disse enheder dog sjældent stor nok til, at de kan klare sig igennem en hel dag uden at skulle genoplades. Hvis man er på ferie, forretningsrejse eller festival, kan det være en udfordring at få adgang til elnettet eller finde tid til at sidde og vente på, at telefonen bliver opladt i en stikkontakt.

En powerbank er din ven i nøden, når din smartphone og andre elektroniske enheder går kolde for strøm. I denne artikel får du svar på otte vigtige ting om powerbanks, som kan hjælpe dig med at vælge den helt rigtige powerbank til netop dit behov og få det maksimale ud af den. 

1. Hvad er en powerbank?

En powerbank er et genopladeligt mobil batteri med et indbygget kredsløb til at styre strømmen. En powerbank gemmer elektrisk energi (sætter i banken) for på et senere tidspunkt at bruge energien til at genoplade mobile enheder, såsom smartphones og tablets (hæver i banken). 

Powerbanks er udstyret med en eller flere USB-stik og kan oplade stort set alle mobile enheder, som kan oplades via USB-stik. 

Hvordan virker en powerbank

Nogle powerbanks leveres med integrerede opladerkabler til iPhone og Android telefoner.  

2. Hvordan oplader man en powerbank?

En powerbank oplades via en USB-port på samme måde, som du oplader dine andre mobile enheder. Der medfølger et USB-kabel, som kan tilsluttes den samme USB-oplader, som du har fået leveret med din smartphone, iPad eller tablet. Du kan også oplade en powerbank via USB-porten din laptop eller stationære pc. Det er også muligt at købe solar powerbanks, som er udstyret med solpanel, som gør det muligt at oplade powerbanken via sollys.  

Hvordan virker en powerbank

Du kan læse mere om vores Xtreme Charger, som er en solar powerbank, her: Xtreme Charger

3. Hvor lang tid tager det at oplade en powerbank?

Hvor lang tid det tager at oplade en powerbank afhænger af batterikapaciteten i din powerbank, som er angivet i mAh (milliampere). Fx vil en lille powerbank (2200 mAh), der har den samme kapacitet, som batteriet i din smartphone, blive genopladt lige så hurtigt, som din smartphone. En powerbank med den dobbelte eller firedobbelte batterikapacitet vil tage tilsvarende længere tid at genoplade.

Du kan læse mere om mAh og de alle tekniske detaljer vedr. powerbanks her:

Teknisk guide til powerbanks 

4. Hvor hurtigt kan en powerbank oplade min smartphone?

Hvor hurtigt din powerbank kan oplade fx din smartphone, afhænger af hvor meget strøm din powerbank er i stand til at levere. Langt hovedparten af powerbanks leveres i to kategorier med en strømudgang på 5 watt eller 10 watt. Antallet af watt er betegnelsen for det reelle strømforbrug eller effekten.

Effekten findes ved at gange strømmen (målt i ampere) med spændingen (målt i volt). Hvis du læser det med småt, som er angivet på din powerbank, vil du se, at "Output" fx er 5V, 1A. Det betyder, at din powerbank er en 5 watts-powerbank, fordi 5x1 er lig med 5. Hvis "Output" er angivet til 5V, 2,1, hører din powerbank til i 10 watts kategorien. 

Powerbanks der leverer 10 watt er typisk dem, man bruger til at oplade iPads, tablets og nyere smartphones. 10 watts-powerbanks kan oplade dine enheder lige så hurtigt som stikkontakten. Hvis du bruger en 5 watts-powerbanks til disse enheder, vil opladningen tage dobbelt så lang tid. 5 watts-powerbanks bruges typisk til mindre enheder, der ikke kræver så meget effekt. 

Hvordan virker en powerbank

Hvis du leder efter en 10-watts powerbank, kan du se vores mest solgte powerbank i denne kategori her: Stone Charger 

5. Hvor mange gange kan en powerbank oplade min telefon?

Hvis din smartphone fx har en batterikapacitet på 2000 mAh, og du køber en power bank med 10.000 mAh, så skulle du i princippet kunne oplade din smartphone fem gange. Dog er der et tab på ca. 10-20% på grund af den modstand, der opstår ved overførsel af strøm fra power bank til den mobile enhed, der skal oplades. Så i realiteten har du adgang til ca. 80-90% eller 8-9.000 mAh af power bankens samlede kapacitet.

På nedenstående billede kan du se hvor mange en powerbank med en kapacitet på 20.000 mAh kan oplade forskellige mobile enheder.

Hvordan virker en powerbank

6. Hvad er hurtigopladning? 

Mange af de nyere smartphones, iPads og tablets er i stand til at oplade ved mere end 10 watt. Derfor er der også begyndt at komme powerbanks, der kan levere helt op til 20 watt.

Virksomheden Qualcomm har udviklet en ny banebrydende teknologi til hurtigopladning, som de kalder Quick Charge 3.0. Teknologien bruges i nyere Andoid-enheder, såsom smartphones og tablets fra Samsung. Quick Charge 3.0 er i stand til at oplade mobile enheder fire gange hurtigere end stikkontakten. Det svarer til, at en powerbank med Quick Charge 3.0 kan oplade batteriet i en smartphone fra 0-80% på 35 minutter.  

Hvordan virker en powerbank

7. Kan en powerbank oplade min laptop?

Indtil for nylig har det ikke været muligt at finde tilgængelige løsninger til opladning af laptops via powerbanks. Men i trit med at kapaciteten og udgangseffekten i powerbanks vokser og mange nye laptops går over til USB-C porten som oplader er denne udfordring blevet løst. 

Hvordan virker en powerbank

Hvis du er på udkig efter en powerbank, der kan oplade din laptop, kan du se nærmere på vores Vinsic Charger her: Vinsic Charger 

  8. Hvad er en trådløs powerbank?

  Trådløs opladning bliver mere og mere udbredt inden for Android-smartphones, hvor Samsung er førende. Teknologien bag hedder induktiv opladning. Det foregår ved, at man lægger sin telefon på en ladeplade med magnetisk induktion, og så lader telefon op uden brug af kabler. Der findes to standarder inden for trådløs opladning Qi og AirFuel. Indtil for nyligt har det kun været muligt at anvende ladeplader, der skal tilsluttes stikkontakten. Men nu kan man også købe powerbanks, der er udstyret med en ladeplade, som understøtter trådløs opladning og dermed gør opladningen HELT trådløs. 

  Hvordan virker en powerbank

   

  Hvis du er interesseret i en trådløs oplader til din smartphone, kan du se nærmere på vores Wireless Charger her: Wireless Charger 

  Hvis du har yderligere spørgsmål til vores powerbanks er du meget velkommen til at kontakte os på 70200106 / info@logopowerbank.dk  Skriv en kommentar